Moly - könyves applikációmustra

moly.png

Itt érheted el: MOLY.HU

Azt már nem tudom pontosan, hol találtam rá a Molyra, de abban egészen biztos vagyok, hogy életem egyik legfontosabb döntései közé sorolom az oldalra való regisztrálást.

A Moly ugyanazt nyújtja, mint a Goodreads, csak magyarul: megkönnyíti egy könyvmoly életét bizonyos szempontokból, másfelől viszont egy végeláthatatlan várólistát hoz létre, ami miatt az ember úgy érzi, nem olvas eleget. Mint minden alkalmazásnak, ennek is megvannak a saját kis lehetőségei, előnyei és hátrányai

Ha valamivel azonosítani szeretném, akkor azt mondanám, pontosan olyan, mint a Facebook, csak a nevek különböznek. Párhuzamba téve a kettőt, a Moly funkciói a következők:

Adatlap - Saját profil

Itt is van profilkép, az alapadatok tartalma nagyjából megfelel azzal, amit a Névjegyben is láthatunk. A hosszú lista oldalt a Tevékenységnapló, itt kategorizálva megtekinthető az összes tevékenység, legyen szó könyvolvasásról, saját könyvekről, kívánság- és várólistáról, kiírt idézetekről, értékelésekről, és hasonlókról.  A két sor kerek képecskéket plecsninek hívják, amiket a teljesített kihívásokért lehet kapni, de bizonyos okokból a Moly is megajándékoz néhánnyal (regisztrálási évforduló, meghatározott számú elolvasott könyv és oldalszám alapján, stb).

screenshot_2020_01_13_22_14_04.png

Mi is az a karc? A karc tulajdonképpen a facebookos bejegyzéseknek felel meg, amiket többnyire zónákba posztolhatunk. De nem csak. A zóna a csoportok ikertestvére. Különböző kreatív zónára lehet bukkanni, ha nagyon figyelmesen böngésszük a listát, például a három, hat, illetve kilenc szóban, ahova kötelező módon a megadott szószámban lehet kiírni a gondolatokat. Ez lehet agymenés, vagy valamilyen mélyről jövő, pozitív töltettel bíró megjegyzés is, ami megmosolyogtathatja a többieket. Vannak segítségkérős zónák, de különböző szerzőknek és könyvsorozatoknak is megvan a sajátja, emellett úgynevezett molyklubbok alakultak, mint pl. a Kolozsvári molyok, Debreceni molyok, stb. Személy szerint imádom ezeket a kis csoportokat, és ha nem is mindegyikben, de nagyon sokszor értelmes, elgondolkodtató karcokba futok bele, amik nem zsibbasztják úgy le az agyat, mint a legtöbb facebookos bejegyzés. Vannak amatőr írós zónák is, ahol csodás versekre és prózákra lehet bukkanni, sok kedvencre találtam azóta, amióta itt keresem az olvasnivalóimat.
screenshot_2020_01_13_22_22_27.png

Nem tudom, ki emlékszik rá, de Facebookon volt olyan kattintásvadász cikk, hogy bizonyos megosztások után láthatjuk, ki nézte meg a profilunkat. Nos, a Moly erre képes. Persze csak akkor, ha Pro tag vagy, ami ugyan nem kötelező, de nagyszerű előnyökben részesít. Erre a linkre kattintva tudhatsz meg többet erről a lehetőségről: ITT

screenshot_2020_01_13_22_37_57.png

Egy könyv adatlapja szerintem tökéletesen megfelel egy akármilyen rajongói oldal Névjegyével. Ami legelőször megragadja a tekintetet, az a borítókép részleg, ahol több kiadás esetén az összes borító megtekinthető, a fülszöveg alatt pedig ott vannak a kiadások is, amiket a kék nyilacskával külön is megnézhetünk. Az Enciklopédiában szerepelnek a főbb neveket és helyszíneket, ez alatt pedig a legtöbbet kedvelt véleményeket olvashatjuk. Oldalt ugyanúgy megtalálható a könyv tevékenységnaplója, azaz az összes értékelés, kiírt idézet, karc és kihívás összesítve, kategorizálva.

screenshot_2020_04_28_23_16_20.png

A Moly egyik legnagyobb lehetősége, hogy jelölhetjük rajta az aktuális olvasmányainkat, amit a könyv adatlapján a Most olvasom gombbal lehet megtenni, vagy a saját profilunkon a neki szánt részbe beírjuk a könyv szerzőjét és címét. A cím mellett egy százalék látható, ami az összesített vélemények alapján született; ebből tulajdonképpen azt lehet leszűrni, hogy a magyar közönségnek mennyire tetszett vagy épp nem tetszett az adott könyv. Persze ez alkalmanként megtévesztő, de a legtöbb esetben minimális eltérésekkel megegyezik az olvasók véleménye. A könyveket címkékre, zsánerekre és témákra lehet bontani, amik nagyban megkönnyítik a dolgunkat, ha meghatározott dolgokkal kapcsolatban kell olvasnunk (pl. ha olyan könyvet keresünk, amikben a főbb szereplők testvéreknek, esetleg ikreknek kell lenniük, akkor a keresőbe írva ezer plusz egy olyan könyvre lelünk, amik ezzel kapcsolatosak).

Ezek a Moly legalapvetőbb lehetőségei, de még számos olyan okosságot tud, amivel megörvendezteti a magyar olvasókat, mint például a polc és lista létrehozása, vagy kihívás készítése és teljesítése. Ez utóbbi miatt szeretem igazán az oldalt. Alapjáraton olyan ember vagyok, aki mindig kihívásokat keres, aki nem csak azért olvas, hogy kikapcsolja az agyát, hanem hogy legyőzze a korlátait is. A kihívásoknak köszönhetően ismerkedtem meg például a mágikus realizmussal, aminek még a létezéséről sem hallottam egészen eddig.

Információszerzésre is tökéletes az oldal, a főoldalon lévő Irodalmi kalendárium például mindig jelzi, melyik író született vagy épp halt meg aznap. Emellett vannak olyan zónák is, amik témára szakosodnak, minimális böngészéssel azonnal rálelünk a felmerülő kérdéseink válaszára.

A legnagyobb hátulütője persze az, hogy amióta aktív molyoló vagyok, olyan hosszú a várólistám, hogy hiába olvasok el évente ötven-hetven könyvet (keveset is mondok ezzel), év végén mindig úgy érzem, még így is keveset olvasok.

A Moly számomra olyan, mint egy könyves határidőnapló: bármit feljegyezhetek, nyugodtan elmondhatom a véleményemet, olvasási célokat tűzhetek ki magam elé, és új zsánerekkel, szerzőkkel ismerkedhetek meg. Bátran merem ajánlani azoknak, akik még nem ismerik, a telefonos applikációt is ugyanilyen könnyű használni, mint a számítógépes verziót.